Een woord verhalen

Jonge kinderen vertellen honderduit als je hun één woord verhalen en ervaringen in één zin samengevat, echt beluistert en dus ook ziet hoe zij door mimiek, beweging, houdingen en stemkleur hun verhaal verder kleuren en detailleren. Vanuit je doorvragen op dat ene woord, ontstaat een verhaal dat je met de groep uitspeelt. Het kind dat vertelde geniet en glundert. Geduldig waarnemen is een grote uitdaging in onze haast je rep je tijd. Vivian Pale is een lichtend voorbeeld van hoe het kan, haar Helicopter stories openden fantastisch spelmogelijkheden en kleuters voelden zich erkend. Vooraf aan de lessen vind je losse spelmogelijkheden voor korte spelmomenten tussendoor. Een leeftijdgrens is nooit exact aan te geven, vandaar dat je de spelen meerdere keren tegenkomt als je ook bij andere groepen kijkt, dan degene waar je nu les aan geeft. Sommige spelen kom je ook tegen in het basismenu, daar zijn ze in een bepaalde context geplaatst van bijvoorbeeld taalverwerving, wereldoriëntatie, levensoriëntatie, cultuur en kunsteducatie. De suggesties hebben specifieke accenten hoewel ze natuurlijk nooit door vakken of leergebieden begrensd worden. Spel is per definitie grensoverschrijdend.

Categorieën

Verbeelding :               Levend memory , Wie speel jij, In de wolken , Tante Tess, Een nieuw dorp
Taalverwerving:        De paraplu , Soms
Wereldoriëntatie:     Jagers en verzamelaars
Levensoriëntatie:      De kleine prins ,  De kikker en de zon, Dodo de Knuffel
Cultuureducatie:       Dat doen we gewoon zo , Spelen van vroeger
Kunsteducatie:          De toneelhoek , Het prentenboek

Als je het doel als focus neemt, hou je de spelers en jezelf bij de les, maar gun je hen en jezelf ook minder ruimte om de spelstroom daarheen te laten gaan, waar de wind hem vandaag waait. Ofwel geef altijd verbeelding, associaties en impulsen de ruimte als jij het groepsproces kunt hanteren. Spelplezier is voorwaarde om met huid en haar, hart en ziel betrokken te raken en spelvrijheid te ontwikkelen.
Kinderen raken bijvoorbeeld volledig geboeid door de spelinhoud of de speltechniek en het spel ontwikkelt zich daardoor in die richting. Er zal geen haan naar kraaien als je met je begeleiding en waardering mee beweegt met de kinderen. Regel is slechts: reken het spel niet af op iets wat niet geoefend, gefocust, gepresenteerd is. 

Wie speel jij? from Lidwine on Vimeo.

Spelopdrachten voor als er tijd is  in de tijd dat er geen tijd is,
ze duren zolang als de tijd het toestaat 10 -20-30 minuten  

Spelend vertellen (groep 1-8)
Kinderen mogen spelend uitleggen wat ze meegemaakt hebben want als oren ook ogen hebben, begrijp je het wel. Voortdurend zeg jij: laat maar zien – zullen we meedoen. Als iedereen het begrepen heeft, vraag je wie heeft daar een woord voor – hoe zeg je dat nou?

Beelden lezen (groep 1-8)
Prentenboeken in een andere taal nodigen uit tot kijken en interpreteren en Nederlandse woorden vinden om het verhaal te vertellen. Je honoreert daarin natuurlijk ook een zinswoorden om daarmee een beginnend spreker aan te moedigen. Niemand kent het verhaal, jij zelf ook niet, waardoor ieder gelijk kan hebben.

Ubbergen, update winter 2021