Kwartetten met onze traditionele erfenis.
Met Weet wat je erft raken kinderen al spelend vertrouwd met ons traditioneel en hedendaags erfgoed.
Iedere serie van het kwartetspel is voorzien van een icoon waarmee zes series te onderscheiden zijn. Deze iconen verwijzen naar culturele, wetenschappelijke en kunstzinnige zaken waardoor Nederland internationaal bekend is. Bonte koe, schip, brug, inpoldering, schilderspalet en dans. Het kwartetspel is ontstaan uit een kalender van 2005. Stichting Erfgoed Nederland gaf toestemming voor gebruik van het materiaal. Wanneer er andere bronnen zijn gebruikt, staan die op de kaart vermeld. Het spel is eerder uitgegeven door NHL Hogeschool te Leeuwarden.
Download Kwartetspel1 en Kwartetspel 2 Weet wat je erft en print de kaarten tweezijdig (!), liefst op stevig papier en in kleur. Op de achterkant van elke kaart staat het bijbehorende antwoord, dat kan oproepen tot discussie in de klas. Vandaar dat tweezijdig printen van belang is. Om te voorkomen dat je alle plaatjes en informatie pagina’s s weer bij elkaar moet zoeken, raad ik je aan per serie eerst de kaarten te ordenen en twee aan twee samen te voegen alvorens aan een volgende serie te beginnen.
Het spel spelen
Zes subgroepjes. Ieder subgroepje krijgt kaarten uit iedere serie (koe, schip, brug, enzovoort). Speel het klassieke spel. Het gaat erom wie ten slotte de meeste kwartetten heeft verzameld. Als de kinderen vaker het kwartetspel spelen. kan dit uitmonden in een quiz Weet wat je erft.
De quiz houd je in de eigen groep, op een ouderavond, met andere klassen of zelfs met een andere school. Spelenderwijs maakt ieder zich de informatie eigen. Ze steken ten slotte als experts de ouders of andere scholieren de loef af. We raden je aan met collega’s af te stemmen wat er in groep 6 t/m 8 aan bod komt. Het spel kan door de jaren heen groeien tot enkele mooie slotmomenten bij het vuur en tijdens de quiz.
Kwintetten met nieuw cultureel erfgoed van de laatste vijftig jaar.
In de eenentwintigste eeuw gaan we natuurlijk op zoek naar een samensmeltende wereld die zich ontwikkelt tot een nieuwe collectieve identiteit in diversiteit. Laat kinderen groepjes vormen die zich willen verdiepen in culturen waarvan inmiddels klasgenoten, schoolgenoten, landgenoten bij hen in de buurt wonen. Ze vullen zelf een kwartet aan met een vijfde kaart. Voor het ontwerpen van deze extra kaart, gebruik je het . W Format_voor_eigen_kaarten Print deze vellen en knip de kaarten uit, zodat ze in een serie opgenomen kunnen worden of wie weet ontstaan er eigen series.Door de Oud Nederlandse traditie te verweven met tradities uit andere culturen krijgt onze cultuur een ruimer en actueler jasje.